logo IDIBELL
Català  |   Castellano  |   English
Cerca
L'InstitutRecercaActualitatPlataformesUneix-te a nosaltresEines
 

Notícies

boto imprimir
Data: 06/06/2017

Obtenen els epigenomes complets dels tumors més freqüents


Un equip d'investigadors de l'Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) ha aconseguit caracteritzar els epigenomes complets dels tumors més freqüents, entre ells els de càncer de còlon, pulmó i mama. El seu treball, publicat a Oncogene, ha estat dirigit pel Dr. Manel Esteller, director del Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'IDIBELL, investigador ICREA i Professor de Genètica de la Universitat de Barcelona, i suposa un avenç important en l'estudi de l'origen i la progressió d'aquests tumors.

 

"L'anàlisi realitzada ha permès obtenir una primera mirada sense esbiaixar de tot el metiloma de les cèl·lules tumorals en tumors sòlids", explica el Dr. Manel Esteller, líder de l'estudi. "No només hem comprovat que molts gens anticàncer veuen frenada la seva activitat de manera específica en els òrgans afectats per un càncer, sinó que també hem demostrat que hi ha altres alteracions en regions cromosòmiques llunyanes que afecten aquests òrgans, ja que en el món tridimensional de les cèl·lules aquestes seqüències es troben en posicions relatives molt pròximes".

 

És conegut que els gens inhibidors de tumors perden la seva funció protectora si se'ls afegeix una determinada modificació química ("epi-genètica", per sobre del gen). La principal modificació sol ser un senyal de "stop" anomenada metilació de l'ADN. El genoma humà posseeix 28 milions de punts candidats a ser regulats per aquesta modificació, però les tècniques més usades només permeten estudiar 1 milió de punts. L'estudi de l'IDIBELL supera aquesta barrera.

 

Paral·lelament, la recerca desenvolupada mostra que de vegades hi ha fragments d'ADN llargs en els quals tots els gens veïns pateixen alteracions de la senyal química, com si fossin blocs alterats a l'uníson de manera epigenètica.

 

"Només hem obert la primera tapa d'aquesta caixa", apunta el Dr. Esteller. "Totes les dades obtingudes en l'estudi són ara accessibles de manera pública i permetran nous anàlisis bioinformàtics que segur ens proporcionaran més pistes sobre l'origen i progressió d'aquests tumors".


Més informació:

 A DNA Methylation Map of Human Cancer at Single Base-Pair Resolution. Oncogene (2017)

foto Exemple de tres epigenomes complets en càncer de còlon d'un pacient. El cercle concèntric més intern representa el teixit del còlon normal, l'intermedi el tumor primari de còlon i el més extern la metàstasi derivada d'aquest tumor de còlon.
Exemple de tres epigenomes complets en càncer de còlon d'un pacient. El cercle concèntric més intern representa el teixit del còlon normal, l'intermedi el tumor primari de còlon i el més extern la metàstasi derivada d'aquest tumor de còlon.

Share/Bookmark
 
© 2017 Institut d'Investigació Biomèdica de BellvitgeResultats per pàginaData inicial
Seleccionar data
TitolData final
Seleccionar data
Buscar


La vostra contrasenya està a punt de caducar. Si us plau, escriviu una nova contrasenya per seguir navegant

Recordeu que aquesta contrasenya us serveix per accedir a totes les aplicacions web de l’IDIBELL

Nova contrasenya:
Confirmar nova contrasenya:

AcceptarLa vostra contrasenya està a punt de caducar. Si us plau, escriviu una nova contrasenya per seguir navegant

Recordeu que aquesta contrasenya us serveix per accedir a totes les aplicacions web de l’IDIBELL

Nova contrasenya:
Confirmar nova contrasenya:

Acceptar


Cancel·lar

Les contrasenyes no coincideixen
La contrasenya ha de tenir com a mínim 6 caracters
La nova contrasenya no pot contenir caràcters especials
Registre d'usuari

Nom
1r Cognom
2n Cognom
Correu electrònic
Usuari
Contrasenya
Idioma


Acceptar


Cancel·lar
Encara no heu confirmat l'asistencia al curs de programacio en R programat pel dia 29-30 de juny i 6-7 de juliol, la data limit per fer la confirmació es el dia 09/06/2017

Voleu confirmar l'asistencia ara?

No
Falta informació referent a les vostres dades personals i de contacte, necessària per mantenir les bases de dades de l’IDIBELL.

Desitgeu omplir el formulari ara?

No

Si su plau, recordeu introduir la previsió de vacances a l’aplicatiu

Acceptar

Cancel·lar