logo IDIBELL
Català  |   Castellano  |   English
Cerca
L'InstitutRecercaActualitatPlataformesUneix-te a nosaltresEines
 

Notícies

boto imprimir
Data: 03/10/2017

Investigadors de l’IDIBELL identifiquen un regulador clau en l'adquisició de tolerància immunitària a les cèl•lules tumorals en pacients amb càncer


Investigadors del Grup de Cromatina i Malaltia de l'Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) a Barcelona han identificat un esdeveniment epigenètic distintiu en les cèl·lules immunitàries que s’han diferenciat en el microambient tumoral que les fa tolerants a les cèl·lules canceroses.

 

El microambient tumoral subverteix la funció de les cèl·lules immunitàries

 

En els darrers anys, s'han trobat cada vegada més evidències que els factors inflamatoris alliberats al microambient tumoral són capaços de redirigir la diferenciació de cèl·lules dendrítiques promotores d'immunitat a cèl·lules supressores derivades de mieloides, el que disminueix la capacitat del sistema immunitari del pacient de càncer per lluitar contra les cèl·lules canceroses. Una sèrie d'estudis han identificat factors, com ara la prostaglandina E2, que tenen la capacitat de subvertir la immunitat dels pacients amb càncer.

 

Un regulador clau de les cèl·lules supressores derivades de mieloides i la possibilitat de revertir els seus efectes sobre la funció immunològica

 

En aquest estudi, publicat a Cell Reports i liderat pel Dr. Esteban Ballestar (IDIBELL), la comparació entre els perfils epigenètics de les cèl·lules dendrítiques i les cèl·lules supressores derivades de mieloides ha permès identificar l'existència d'alteracions epigenètiques específiques que poden associar-se amb el desenvolupament de cèl·lules supressores derivades de mieloides com a resultat de l'exposició a la prostaglandina E2.

 

L'equip ha pogut demostrar que aquestes alteracions epigenètiques estan associades amb l'augment dels nivells d'un enzim, la ADN metiltransferasa 3A (DNMT3A), responsable de l'adquisició de les propietats supressores d'aquestes cèl·lules que es desenvolupen en el microambient tumoral. La inhibició de DNMT3A va donar com a resultat la deleció de les propietats supressores d'aquestes cèl·lules.

 

Una de les troballes més rellevants d'aquest estudi és que les característiques epigenètiques observades d'aquestes cèl·lules també són presents en cèl·lules supressores derivades de mieloides aïllades en pacients amb carcinoma ovàric. Donat l'interès existent en el desenvolupament de fàrmacs contra les metiltransferases de l'ADN, els resultats d'aquest equip obren potencials oportunitats terapèutiques que requeriran exploració addicional.

 

Aquest estudi s'ha completat amb la participació d'investigadors i clínics de la Universitat de Pittsburg, de la Universitat de Califòrnia a Irvine i de la Fundació MD Anderson International a Madrid.

 

Referència de l’article

Rodríguez-Ubreva, J., Català-Moll, F., Obermajer, N., Álvarez-Errico, D., Ramirez, R.N., Company, C., Vento-Tormo, R., Moreno-Bueno, G., Edwards, R.P., Mortazavi, A., Kalinski, P., and Ballestar, E. (2017) Prostaglandin E2 leads to the acquisition of DNMT3A-dependent tolerogenic functions in human myeloid-derived suppressor cells. Cell Reports.


Més informació:

 Prostaglandin E2 leads to the acquisition of DNMT3A-dependent tolerogenic functions in human myeloid-derived suppressor cells.

Share/Bookmark
 
© 2018 Institut d'Investigació Biomèdica de BellvitgeResultats per pàginaData inicial
Seleccionar data
TitolData final
Seleccionar data
Buscar


La vostra contrasenya està a punt de caducar. Si us plau, escriviu una nova contrasenya per seguir navegant

Recordeu que aquesta contrasenya us serveix per accedir a totes les aplicacions web de l’IDIBELL

Nova contrasenya:
Confirmar nova contrasenya:

AcceptarLa vostra contrasenya està a punt de caducar. Si us plau, escriviu una nova contrasenya per seguir navegant

Recordeu que aquesta contrasenya us serveix per accedir a totes les aplicacions web de l’IDIBELL

Nova contrasenya:
Confirmar nova contrasenya:

Acceptar


Cancel·lar

Les contrasenyes no coincideixen
La contrasenya ha de tenir com a mínim 6 caracters
La nova contrasenya no pot contenir caràcters especials
Registre d'usuari

Nom
1r Cognom
2n Cognom
Correu electrònic
Usuari
Contrasenya
Idioma


Acceptar


Cancel·lar
Encara no heu confirmat l'asistencia al curs de programacio en R programat pel dia 29-30 de juny i 6-7 de juliol, la data limit per fer la confirmació es el dia 09/06/2017

Voleu confirmar l'asistencia ara?

No
Falta informació referent a les vostres dades personals i de contacte, necessària per mantenir les bases de dades de l’IDIBELL.

Desitgeu omplir el formulari ara?

No

Si su plau, recordeu introduir la previsió de vacances a l’aplicatiu

Acceptar

Cancel·lar