logo IDIBELL
Català  |   Castellano  |   English
Cerca
L'InstitutRecercaActualitatPlataformesUneix-te a nosaltresEines
 

Notícies

boto imprimir
Data: 09/10/2017

Un nou marcador genètic explica fins a l'1,4% dels casos de càncer de còlon hereditari


Investigadors del grup de Càncer Hereditari del programa Oncobell de l'Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) - Programa de Càncer Hereditari de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) han trobat un nou marcador genètic que explicaria fins a 1,4% dels casos de càncer de còlon hereditari que no posseeixen les mutacions actualment associades a aquesta malaltia. La troballa, possible gràcies a les noves tècniques de seqüenciació genètica, ha comptat amb la col·laboració de grups de recerca a nivell nacional i internacional.

 

"El nostre grup es dedica principalment a cercar marcadors genètics de càncer de còlon hereditari", explica la Dra. Laura Valle, líder de l'estudi. "En els darrers anys, hem seqüenciat el exoma - tots els gens - de famílies d'alt risc, amb diversos membres afectats per càncer de còlon, però que no posseeixen les mutacions genètiques actualment associades amb aquesta malaltia. La finalitat és identificar els gens alterats que causen l'agregació de càncer en aquestes famílies. D'aquesta manera, els portadors de la mutació podran entrar en programes de seguiment personalitzats per detectar precoçment l'aparició del càncer, i fins i tot prevenir-lo."

 

En el cas del treball publicat per la revista Gastroenterology, els investigadors van singularitzar al gen BRF1 com a gen de càncer de còlon familiar. "Aquest gen s'ha vist mutat en tumors, però mai s'havia associat a risc de patir càncer", comenta la Dra. Valle. La seqüenciació d'aquest gen en més de 500 mostres provinents de famílies amb agregació familiar de càncer sense alteracions en gens d'alt risc habituals ha rebel·lat 11 variants noves i poc freqüents del gen. Després de diversos estudis funcionals, els investigadors van concloure que 7 de les 11 variants podien relacionar-se amb el risc incrementat de desenvolupar càncer en les famílies portadores.

 

Així doncs, 1,4% dels casos de càncer de còlon hereditari podrien explicar-se per alteracions en el gen BRF1. "És un percentatge baix", admet la investigadora de l'IDIBELL, "però hem arribat a un punt en que els "grans gens" responsables del càncer hereditari ja han estat descoberts. Només ens queden "gens minoritaris" per desvetllar, però evidentment l'impacte per als afectats és enorme".

 

La troballa, un cop validada per altres grups de recerca, podria permetre als pacients amb mutacions en aquest gen fer un seguiment clínic molt més coherent amb la seva genètica. "En aquesta línia, seguim treballant en la identificació de mutacions genètiques i altres tipus d'alteracions no tan convencionals que ens permetin explicar el major nombre de casos de càncer hereditari possible", conclou Valle.

foto Un nou marcador genètic explica fins a l'1,4% dels casos de càncer de còlon hereditari
Un nou marcador genètic explica fins a l'1,4% dels casos de càncer de còlon hereditari

Share/Bookmark
 
© 2018 Institut d'Investigació Biomèdica de BellvitgeResultats per pàginaData inicial
Seleccionar data
TitolData final
Seleccionar data
Buscar


La vostra contrasenya està a punt de caducar. Si us plau, escriviu una nova contrasenya per seguir navegant

Recordeu que aquesta contrasenya us serveix per accedir a totes les aplicacions web de l’IDIBELL

Nova contrasenya:
Confirmar nova contrasenya:

AcceptarLa vostra contrasenya està a punt de caducar. Si us plau, escriviu una nova contrasenya per seguir navegant

Recordeu que aquesta contrasenya us serveix per accedir a totes les aplicacions web de l’IDIBELL

Nova contrasenya:
Confirmar nova contrasenya:

Acceptar


Cancel·lar

Les contrasenyes no coincideixen
La contrasenya ha de tenir com a mínim 6 caracters
La nova contrasenya no pot contenir caràcters especials
Registre d'usuari

Nom
1r Cognom
2n Cognom
Correu electrònic
Usuari
Contrasenya
Idioma


Acceptar


Cancel·lar
Encara no heu confirmat l'asistencia al curs de programacio en R programat pel dia 29-30 de juny i 6-7 de juliol, la data limit per fer la confirmació es el dia 09/06/2017

Voleu confirmar l'asistencia ara?

No
Falta informació referent a les vostres dades personals i de contacte, necessària per mantenir les bases de dades de l’IDIBELL.

Desitgeu omplir el formulari ara?

No

Si su plau, recordeu introduir la previsió de vacances a l’aplicatiu

Acceptar

Cancel·lar